Sidste nyt fra Folketinget

Socialdemokratiet gør det billigere at flytte boliglånet

BOLIGLÅN Ny aftale gør det lettere at gennemskue dine boliglån og billigere at flytte dem, hvis din bidragssats bliver sat i vejret.

Det har ikke altid været let at gennemskue detaljerne i realkreditjunglen. Nærmest tværtimod, fristes man til at sige. Realkreditsystemet har været meget svært gennemskueligt for de fleste danskere. Det laver vi nu om på.

Vi er rigtig glade for, at det er en bred, politisk aftale, der er indgået. For jo flere partier, der er enige om stå vagt om verdens billigste model til at finansiere sin bolig, jo mere holdbar er aftalen.

Med den nye aftale skaber vi langt større gennemsigtighed omkring realkreditlån og bidragssatser.

Det bliver slut med overraskende og uforklarlige forhøjelser af bidragssatserne. Fremover skal realkreditforeningerne redegøre for, hvorfor stigningen kommer – hvis de ikke gør det, så skal du ikke betale ekstra alligevel.

Og hvis du får lyst til at flytte dit boliglån et andet sted hen, fordi bidragssatserne stiger, så bliver det nu lettere og billigere end hidtil. Som det er i dag, skal boligejeren betale hele regningen for at skifte. Fremover skal realkreditinstituttet betale over halvdelen af regningen for at skifte.

Aftalen er samtidig en håndsrækning til de mange boligejere, der bor i boliger, der er faldet i værdi, siden lånet blev optaget. Boliger der er belånt med mere end 80 pct. vil nemlig ikke i fremtiden være stavnsbåndet, men får også mulighed for at skifte til et andet realkreditinstitut, hvis man vil.

Med aftalen får vi større mobilitet på realkreditmarkedet, lavere priser for forbrugerne og et mere gennemskueligt system.

Se aftaleteksten her: http://em.dk/~/media/files/2017/01-26-politisk-aftale-om-gennemsigtighed-og-mobilitet-p%C3%A5-realkreditmarkedet.ashx?la=da

Thomas Jensen
Erhvervsordfører, Socialdemokratiet

Folketinget har holdt afslutningsdebat 1. juni 2016. Lars Løkke Rasmussen gav sig selv karakteren “bestået”.
Er du enig?
Det handler for det første om retfærdighed. Vi skal bekæmpe skattesnyd. For det andet om velstand. Vi skal skabe flere private arbejdspladser. For det tredje om ansvarlighed. Vi skal ikke bruge flere penge, end vi har. For det fjerde om at prioritere klogt og erkende, at tiden ikke er til topskattelettelser. Og endelig om tro på fællesskabet. Og de offentligt ansatte“, sagde Mette Frederiksen i sin ordførertalte.
Mette_Frederiksen
 
Læs Socialdemokraternes formand Mette Frederiksens tale til afslutningsdebatten 1. juni 2016